"شیخ حشر"؛ مرد اماراتی پرونده زنجانی کیست؟۲۱ آبان ۱۳۹۴ -/ در هفتمین جلسه دادگاه فساد نفتی، یک نام مطرح شد که موردتوجه همگان قرار گرفت. «شیخ حشر». کسی که زنجانی مدعی بوده ١٥ میلیارد یورو از او وام دریافت کرده است. در جلسه روز سهشنبه دادگاه، قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت آیا منابع و مدارک وام ١٥ میلیارد یورویی را که از شیخ حشر گرفتهاید، آوردهاید؟ بابک زنجانی گفت: «ما از روز اول، دعوایمان بر سر منشأ و پشتوانه نبود». قاضی خطاب به متهم گفت: «نحوه آشناییتان با شیخ حشر را توضیح دهید و اگر ممکن است شیخ را بیاورید تا ببینیم چنین شخصی وجود دارد یا نه». زنجانی در پاسخ گفت: «باید این موضوع در امارات پیگیری شود». در ادامه قاضی خطاب به زنجانی گفت: «شما قرار بود امروز مدارکی را درخصوص وام ١٥ میلیارد یورویی شیخ حشر به ما تحویل دهید..
... من یک روز دیگر به شما برای ارائه مدرک محکمهپسند درمورد منشأ ١٥ میلیارد یورویی فرصت میدهم». نماینده دادستان هم گفت: «شما مدعی هستید که شیخ حشر به شما اعتماد دارد، او را به دادگاه بیاورید تا شهادت دهد». در این لحظه زنجانی گفت لزومی ندارد شیخ به دادگاه بیاید که قاضی صلواتی گفت دادگاه میخواهد او را ببیند، زنجانی هم پاسخ داد بله، میآید. البته این اولینبار نبود که نام این فرد در دادگاه مطرح شده بود.
شیخ حشر در کیفرخواست
در سومین جلسه دادگاه، رضا نجفی نماینده دادستان در بخشی از کیفرخواستی که علیه زنجانی قرائت کرد، گفت: «او وام ۱۵ میلیارد یورویی دریافتی خود را ابتدا میگوید از شیخ حشر در دوبی گرفته است اما پس از آن مدعی میشود آن را از «I١» وام گرفته است درحالیکه بررسیها نشان میدهد شرکت «I١» به هیچ عنوان در بحث اعطای تسهیلات به اشخاص فعالیت نمیکند». بر اساس آنچه در این پرونده وجود دارد، بابک زنجانی در مراحل بازپرسی مدعی شده وامی به مبلغ ١٥ میلیارد یورو از بانک HSBC با ضمانت یک شیخ اماراتی دریافت کرده که بر اساس آن بسیاری از فعالیتهای تجاری خود را گسترش داده است. این ادعای زنجانی در پاسخ به یک سؤال مهم مطرح شده است. منشأ پولهای او چیست؟ مسئولان پرونده و همچنین افکار عمومی در پی این سؤال هستند که متهم نفتی این حجم از دارایی را از چه طریقی به دست آورده است. به همین دلیل است که وزارت نفت و وکلای این وزارتخانه بارها مطرح کردهاند که باید منشأ پولهایی که زنجانی قصد دارد به نفت پرداخت کند، مشخص باشد و آنان هر پولی را نمیپذیرند و حتی عنوان شد شاید این پولها از راه قاچاق و معامله اسلحه به دست آمده باشد.
همین نکته بود که باعث شد زنجانی در جلسه پنجم دادگاه بگوید: «چند روز است در رسانهها میگویید اگر زنجانی میخواهد پول بدهد، باید چک کنیم پولش خیلی تمیز باشد و حاصل فروش هروئین، اسلحه و مواد مخدر نباشد و این در حالی است که نفت ایران درحالحاضر جزء کالاهای قاچاق است و پول سیاه محسوب میشود. شما پولتان را از امامزاده نیاورید پس همین که هرچی آوردند بهت دادند را بگیر!». زنجانی در جلسات بازپرسی ادعای وام ١٥ میلیاردی را مطرح کرده و در جلسه ششم دادگاه بود که قاضی صلواتی از او پرسید: «در رابطه با ١٥ میلیارد یورو توضیح دهید».
زنجانی در پاسخ گفت: «بنده آن چیزی را که به شما ربط دارد جواب میدهم. باید بروید در دادستانی آن کشور درخواست بدهید و از آن شیخ سؤال بپرسید». قاضی صلواتی هم به او گفت: «شیخی وجود ندارد و منشأ آن نامعلوم است. بنابراین هرگونه مدرکی راجع به شیخ و مبلغ ١٥ میلیارد یورو دارید در جلسه بعد ارائه دهید». شیخی تاکنون رؤیت نشده و در جلسه روز سهشنبه باز هم قاضی تأکید کرد که میخواهد شیخ را در دادگاه ببیند. در همین رابطه وکیل بابک زنجانی به «ایرنا» گفته بود: «حتی اگر ادعاهای موکلم مبنی بر وجود شیخ حشر محال باشد، صحت ادعاها مبنی بر نبود این شیخ هیچ تأثیری بر اثبات بزه انتسابی موکل ندارد. امروز در جلسه دادگاه بحثی مطرح شد و از موکلم خواستند تا فردی موسوم به شیخ حشر که ضامن وام ١٥ میلیارد یورویی آقای زنجانی بود، را در دادگاه حاضر کند که باید بگویم حتی اگر فرض محال وجود خارجی این شیخ صحت نداشته باشد، این قضیه هیچ تأثیری بر اثبات بزه انتسابی موکلم ندارد».
در هشتمین جلسه دادگاه فساد نفتی، صادقیقهاری، وکیل شرکت HK درباره ادعای وام ١٥ میلیاردی و سندسازی زنجانی گفت: «بابک زنجانی به یکی از کارمندان خود در هلدینگ سورینت کیش ایمیل میزند که مبلغ هشت میلیارد و ۲۷۰ میلیون یورو را به عنوان وام از بانک HSBC در سوابق بانک FIIB ثبت کنید. این عملیات در دفتر بانک FIIB در مالزی انجام نمیشود و در دفتر شرکت هلدینگ در شهرک غرب تهران انجام میشود». بررسی تمام این مباحث یک سؤال جدی پیشروی ما قرار میدهد. شیخ حشر کیست؟ آیا چنین فردی وجود خارجی دارد؟ بررسیهای «شرق» نشان میدهد که در امارات فرد مشهوری به نام شیخ حشر زندگی میکند که هم تاجری بنام است و هم سابقه فعالیت تجاری مشترک با ایرانیها را دارد، اما مشخص نیست این فرد همان شیخ حشر موردادعای زنجانی است یا نه.
شیخ حشر را بشناسید
شیخ حشر مکتوم آل مکتوم برادر همسر امیر سابق دوبی، شيخ محمد بن راشد المكتوم و مالک شرکت «الفجر» است. شیخ حشر کارشناسی خود را از دانشگاه سافولک در بوستون دریافت کرد. از آن زمان یکی از بزرگترین موفقیتهای او شامل سرمایهگذاری در شرکت ویرجین مگ استور در امارات متحده عربی بود. گروه الفجر در سال ١٩٧٠ در دوبی تأسیس شد. این شرکت در زمینههای خدمات اورژانس پزشکی، تجهیزات پزشکی بازرگانی، لوازم و تجهیزات دکوراسیون داخلی، فروشگاههای زنجیرهای الفجر، معاملات ساختوساز، امنیت، هتلها، مجتمعهای مسکونی، مواد شیمیایی، حفاری و... فعالیت میکند. الفجر که یک شرکت سهامی خاص است در سال ٢٠٠٤ به عنوان یکی از شرکتهای فرعی گروه الفجر تأسیس شد.
این شرکت ٩ برج تجاری که ارزشی بیش از سهمیلیارد دلار دارد در منطقه جمیرا ساخت. در سوم فوریه، ٢٠٠٩، شرکت الفجر سهامی خاص، مدیرعامل خود، شهرام عبداللهزاده را اخراج کرد و حدود ٣,٢ میلیارد هم صرف بازسازی سیستم اداری خود کرد. شیخ مکتوم بن حشر آل مکتوم، به عنوان رئیس جدید این شرکت منصوب شد. بنیانگذار این شرکت اعلام کرد عبداللهزاده را به دلیل
سوء مدیریت اخراج کرده است. منابع نزدیک به گروه الفجر میگویند که مدیرعامل جدید، حشر مکتوم، توسط پدرش فراخوانده شده تا شرکت الفجر را از «قتلگاه مالی» که در آن افتاده بود، نجات دهد. بر اساس گزارش مجله فوربس، شهرام عبداللهزاده توسط شیخ حشر، یک تاجر ایرانی پرزرقوبرق معرفی شده است. گفته شده که سوءمدیریت او در شرکت الفجر شامل جعل قراردادهای شرکت و حسابهای ممیزینشدهای بوده که بعدها به دست آمده است. عبداللهزاده تمامی این ادعاها را انکار کرده و اقدامات شیخ حشر آل مکتوم و افرادش را سرقت تمام عیار از شرکتی که متعلق به او بوده، قلمداد کرده است.
در خبری که ٣٠ بهمن ١٣٨٧ توسط خبرگزاری فارس منتشر شد، آمده بود روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت: «يك معامله در دوبي پس از پايان دوره رونق، بسيار بحثبرانگيز شد، از ميان محركها و عوامل تاثيرگذار بر اين شهر پرزرقوبرق، شهرام عبداللهزاده سهم بزرگي داشت. او دائما مشغول ضيافت ناهار و شام با خاندان سلطنت بود. این رفتوآمدها به این دلیل بوده که شركت او يكي از مهمترين مجموعههاي اداري اين اميرنشين بود، اما در فوريه، يك تماس تلفني از اداره امنيت دوبي (امنالدوله) اين اميرنشين به تمام اينها پايان داد. پس از آمدن او به آن مركز، براى مدت ٦٠ روز در را به روی او قفل نگه داشتند. در اين مدت دستگيرى غيرقانونى، درباره بازار ملكى دوبي و رابطه تجارىاش با برادر همسر حاكم دوبي، شيخ حشر بن راشد آل مكتوم، مورد بازجويى قرار گرفت. عبداللهزاده دراينباره ميگويد پس از آزادي، او از شركت املاكي كه خودش در تأسيس آن نقش سرمايهگذار را داشت، به طور غيرقانونى اخراج شد». عبداللهزاده مدعي است بازداشت غيرقانونى او پس از يك اختلاف تجارى با شريكش در املاك الفجر (الفجر للعقارات) به نام شيخ حشر بن مكتوم بن جمعه آل مکتوم و پسرش شيخ مكتوم بن حشر آل مكتوم رخ داد، هر دوي اينها اعضای خانواده پرجمعيت حاكم دوبي شيخ محمد بن راشد آلمكتوم حاكم دوبي و نايب رئيس دولت امارات هستند.
طبق دادخواستي كه عبداللهزاده در پيشگاه اداره دادگستري عمومي دوبي در سال گذشته اقامه كرده، مدعي است كه اين دو نفر در مدتي كه او در بازداشت غيرقانونى بوده، شركت را تصرف و مديريت آن را در دست گرفتهاند. شهرام عبداللهزاده به عنوان مدیر اجرائی از سال ٢٠٠٤ تا سال ٢٠٠٨ در شرکت الفجر کار میکرد. عبداللهزاده، پزشکی عمومی را در دانشگاه ماساریک به پایان رسانده بود. او از سال ١٩٩٩ به دوبی رفت و در زمینه املاک و مستغلات در دوبی مشغول به کار شد و در سال ٢٠٠٣، به شیخ حشر بن جمعه آل مکتوم، برادر حاکم دوبی معرفی شد. بر اساس آنچه نشریه فوربس نوشته مقامات شرکت الفجر مدعی هستند که پس از اخراج عبداللهزاده هنوز مبلغ ١,٩ میلیون دلار از او طلبکار هستند. البته عبداللهزاده هم مدعی است که همین مبلغ را از شرکت الفجر طلبکار است.
ورود احمدینژاد به موضوع شیخ حشر
روز پنجم اردیبهشت ١٣٨٨ وبسایت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران نوشت: «شهرام عبداللهزاده میگوید نامهای در اختیار دارد که در آن، عبدالرضا شیخالاسلام، رئیس دفتر رئیسجمهور به نقل از محمود احمدینژاد به منوچهر متکی (وزیر امور خارجه وقت) نامهای داده است که درآن، به صراحت درمورد احقاق حق سرمایهگذار ایرانی دستور صادر شده است. به گفته عبداللهزاده، با این دستور ویژه، دستگاه دیپلماسی کشور موظف بوده نسبت به بازگرداندن حقوق ازدسترفته او از جمله بازگرداندن پاسپورت توقیفشدهاش در امارات اقدام کند و نسبت به مصادره اموال یک سرمایهگذار ایرانی واکنش نشان دهد. شهرام عبداللهزاده همچنین گفته بود: «از طریق مقامات قضائی ایران، پیگیر حقوق از دست رفتهام هستم و دراین زمینه از شورای مشترک بازرگانان ایران و امارات نیز درخواست کمک کردهام».
شیخ حشر، مانند زنجانی بانک دارد
در ماه می ٢٠٠٩، شرکت الفجر سهامی خاص و شریک بازاریابیاش دینسی زارونی، در یک رسوایی مالی مرتبط با ساختوساز برجی در جزیره جمیرا درگیر شدند. رسوایی ظاهرا از این قرار بود که این شرکت با استفاده از چند عکس، عدهای را مجاب به سرمایهگذاری برای خرید این برج میکردند، در حالی که ساختوساز این برج هنوز آغاز نشده بود. در جریان این کلاهبرداری ٥٠٠ سرمایهگذار و ٤٠٠ میلیون یورو سرمایه، دخیل بودند. همچنین شرکت الفجر سرمایهگذاران بریتانیایی زیادی داشت که میلیونها پوند پرداخته بودند. پدربزرگ محمد بن راشد آل مکتوم، سعید بن مکتوم و جد بزرگ شیخ مکتوم، جمعه بن مکتوم برادر بودند. او صاحب باشگاه ورزشی النصر و مجموعه بانکهای سرمایهگذاری شوآ در خاورمیانه و شمال آفریقاست. شیخ حشر مکتوم آل مکتوم، در سال ٢٠٠٧ به عنوان یک مدیر جوان در سطح جوان توسط مجمع جهانی اقتصاد انتخاب شد. مجموعه سرمایهگذاری شوآ ارائهدهنده خدمات مالی است که یک بانک هم در زیرمجموعه آن فعالیت میکند. دفتر این مجموعه در دوبی بوده و یک شرکت سهامی عام است که توسط بانک مرکزی امارات متحده عربی حمایت میشود. این مجموعه در چهار حوزه مشغول به فعالیت است. مدیریت دارایی، سرمایهگذاری بانکی، بازار سرمایه و اعتبار حوزههای فعالیت این مجموعه است.
آیا حشر همان شیخ مورد ادعای زنجانی است؟
با توجه به آنچه درباره شیخ حشر گفته شد، چنین فردی در امارات وجود خارجی دارد، اما اینکه او همان فرد مورد ادعاي زنجانی است یا خیر مشخص نیست. نکته درخور توجه درباره شیخ حشر و شرکت الفجر این است که نشریه فوربس موردی را به عنوان یکی از نقاط تاریک شرکت الفجر عنوان میکند. الفجر در سال ٢٠٠٩ مبلغ ١٠ میلیارد دلار از بانک مرکزی امارات در ابوظبی وام گرفته که بدهیهایش را پرداخت کند. شرکتی که خود در آستانه ورشکستگی بوده و مجبور به دریافت وامی چنین سنگین از دولت امارات میشود آیا میتوانسته به زنجانی ١٥ میلیارد یورو وام بپردازد؟ آیا بانک HSBC ضمانت این شرکت یا مدیر آن، شیخ حشر را برای پرداخت چنین وامی میپذیرفته است؟ فردی که در دادگاه خود و در پرونده مرتبط با عبداللهزاده در امارات حاضر نمیشود، به خاطر زنجانی به تهران میآید؟ بعید به نظر میرسد شیخ حشر به دادگاه انقلاب بباید.
دو خواهر متهم ردیف اول پرونده ساعت 8:20 وارد دادگاه انقلاب شدند.
وکیلمدافع بابک زنجانی به همراه دیگر وکلای این پرونده ساعت 8:25 وارد دادگاه انقلاب شدند.
بابک زنجانی متهم ردیف اول پرونده ساعت 8:50 وارد شعبه 15 دادگاه انقلاب شد.
ساعت 9:05 جلسه دادگاه با قرائت آیاتی از کلامالله مجید به طور رسمی آغاز شد.
قاضی صلواتی در ابتدای جلسه دادگاه مواد 353، 354 و 358 قانون آیین دادرسی کیفری را متذکر شد و سپس از متهم ردیف اول خواست برای ارائه ادامه دفاعیاتش در جایگاه قرار گیرد.
بابک زنجانی در بخشی از دفاعیات خود با اشاره به وام 15 یورویی شیخ حشر گفت: قرار شد این فرد را معرفی کنم و در خصوص این که این وجوه را دریافت کردم یا خیر توضیح دهم. باید بگویم که در تجارت افراد با اعتبار یکدیگر با هم کار میکنند و اینگونه نیست که برای یک مسالهای هزار بار چیزی را امضاء کنند، حتی الان ممکن است من تلفن را بردارم و صحبتی کنم و میلیونها و میلیاردها تومان پول جا به جا شود.
وی ادامه داد: اگر اینگونه نبود که وزارت نفت یک میلیارد و 400 میلیون یورو را به حساب من واریز نمیکرد. این آقا آدم بزرگی است و نمیتوانم به وی بگویم بیاید و در دادگاه حاضر شود و جواب بدهد؛ زیرا که وی آدم سیاسی و بزرگی است، اما میتوانم دو کار را انجام دهم. شاید وی از پولش بگذرد اما حاضر نیست وارد حاشیه شود.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی خاطرنشان کرد: اول این که میتوانم با او هماهنگ کنم شخصی مورد اعتماد از سوی دادگاه با او جلسه داشته باشد و تمام سئوالات مورد نظر دادگاه را پاسخ دهد. دوم این که میتوانم این هماهنگی را انجام دهم و به صورت غیرعلنی و در ساعت مشخص ارتباط ویدئو کنفرانسی با این شخص برقرار شود و تمام سئوالات شما را پاسخ دهد.
وی اضافه کرد: مبلغ 6 و نیم میلیون یورو و معادل 67 میلیارد تومان به بانک مسکن به صورت دستی که شرح آن را قبلا گفتم پرداخت کردم و قرار شد بانک مسکن طی چند روز آن را عودت دهد.
وی ادامه داد: شرکتهای من در روزهای پنجشنبه و جمعه تعطیل بودند، اما دقیقا تاریخ روزی که به کیش رفتم و پول را از شعبه ونوس کیش پرداخت کردم مشخص است. اگر کسی بخواهد ملک و املاک بگیرد برای این کار عجله نمیکند.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی اظهار کرد: در آن ماجرا بازپرس پرونده بانک مسکن آقای «پ» بود و به آنها مهلت داده بود تا روز شنبه پول را بازگردانند، در غیر این صورت بازداشت میشوند. همچنین در کیفرخواست آقایان عنوان کردند که این 67 میلیارد را به صورت دستی گرفتند و این پول مربوط به رییس بینالمللی بانک بوده است.
وی با بیان اینکه این ادعای مسئولان بانک مسکن درست نیست گفت: جای خوشحالی دارد که اعتراف کردید 67 میلیارد بدهکارید. قبل از پرداخت این وجه بابت فروش گازوئیل به صندوق ایران و عربستان تعدادی سفته به مبلغ 41 میلیارد و 700 میلیون تومان به بانک مسکن دادم و آقایان 28 میلیارد تومان به من دادند. بعد از پرداخت 67 میلیارد، بعد از 4 سال بانک مسکن که این وجه را وجه شخصی عنوان کرده موضوع را پیگیری کرد و با توجه به محرز بودن اینها را بر عهده گرفتند.
بابک زنجانی با بیان اینکه بارها نامه نگاری کردم تا پولم را پس بگیرم گفت: این نامه نگاریها آنقدر زیاد بود که حاضر شدم جای پول اموال ملکی از آنها بگیرم. آقایان تعدادی ملک را معرفی کردند که صاحب ملک نامهای داده مبنی بر این که بانک حاضر است اموال را 67 میلیون تومان به من بدهد، اما متوجه شدم ملکی را در شهرک غرب به فرد دیگری واگذار کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: گفتیم اگر این کار را بکنید مجبوریم حکم توقیف بگیریم و در همین راستا حکمی از محاکم خارجی گرفتم و از وکیلم خواهش میکنم حکم یک میلیاردی محکومیت بانک مسکن را به این بانک ابلاغ کند و فقط 17 روز مهلت دارند. من نه با کسی بازی میکنم و نه شوخی دارم.
بابک زنجانی ادامه داد: جمعا 91 و نیم میلیون یورو کارت به بانک مسکن دادهام و بانک مسکن از این تعداد 48 میلیون یورو استفاده کرده و در مورد الباقی چون پول نداشت کارتها را به من بازگرداند؛ لذا در این خصوص با هم تسویه هستیم و مطالبهای از هم نداریم. در رابطه با نصب دستگاه کارتهای اعتباری که مدعی شده بودند که بابت آن 16 میلیون تومان پول دریافت کردهام باید بگویم اگر فکر می کنید این 16 میلیون خیلی برایتان سخت است آن را بر میگردانم.
وی خاطرنشان کرد: وکیل بانک مسکن مدعی شد که بابک زنجانی پاسخ تلفن مسئولان بانک را نمی داده، این حرف کذب محض است؛ زیرا من دنبال پولم بودم و چگونه میشود جواب تلفن را ندهم. در کیفرخواست نیز بارها به ارتباط سوئیفتی بین بانک مالزی و بانک مسکن اشاره شده است. وکیل بانک مسکن در بخش دیگری از صحبت هایش مدعی شد که مصوبه وزرای وقت یکی از دلایل اعتماد بانک مسکن به بابک زنجانی بود. باید بگویم این مساله نیز نادرست است؛ زیرا مصوبه در تاریخ تیر ماه 91 صادر شده، اما کارکرد بانک مسکن مربوط به قبل از این تاریخ است و اصلا به این مساله ربطی ندارد.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی ادامه داد: اینکه گفته شد به خاطر 60 درصد سهم بانک ملت در بانک مالزی، بانک مسکن حاضر به همکاری با من شد نیز دروغ است؛ زیرا وقتی بانک مسکن می خواست با من فعالیت داشته باشد از بانک مرکزی استعلام گرفت و بانک مرکزی اجازه کار محدود به او داد. بانک مسکن یک میلیارد یورو از من پول سپرده گرفته و روی حساب سپرده من برگه مسدودی داده و اعلام کرده بودند که یک میلیارد یورو از حساب وی نزد این بانک مسدود است که این برگه را در روزهای آخر از بانک ملت گرفته و به شما دادم.
متهم ردیف اول پرونده موسوم به فساد نفتی خاطرنشان کرد: این مبلغ ماهها نزد بانک مسکن موجود بود اما بعد از تحریم اعتراض میکنند که چون تحریم شدیم شما منشاء ندارید. در حالی که بانک مسکن با این پول رتبه ارزی خود را افزایش داد و حتی یادم است در روزنامه ها نیز این مطلب را بیان کردند که بانک مسکن یکی از بانک هایی است که رتبه ارزی خود را افزایش داده است.
این متهم با اشاره به ادعای وکیل بانک مسکن مبنی بر اینکه بابک زنجانی جواب تماس های آنها را نمی داده گفت: آنها مدعی شدند که من تلفن ها را پاسخ نداده و حواله ها سر وقت واریز نمی شد و در این راستا نارضایتی هایی پیش آمده، حال این سئوال مطرح میشود که اگر نارضایتی داشتید چرا در تاریخ 91/6/5 دستور افتتاح حساب در بانک مالزی را دادید؟
وی خاطرنشان کرد: مسئولان بانک ملت در حساب یوان چین، لیر ترکیه و یورو خود حدود 100 میلیون یورو پول نزد بانک مالزی واریز کردند و به دلیل اینکه من از آنها 65 و نیم میلیون یورو طلبکار بودم به بانک مالزی دستور دادم تا سقف 65 و نیم میلیون یورو از این مبلغ به بانک مسکن پرداخت کند.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی با بیان اینکه اگر می خواستم کلاه شان را بردارم همه 100 میلیون یورو را بر می داشتم گفت: اگر درست توجه کنید می بینید که هیچ حسابی با هم نداریم؛ زیرا 65 و نیم میلیون یورو در حساب بانک مسکن در مالزی وجود دارد و من هم 65 و نیم میلیون یورو از شما میخواهم.
بابک زنجانی اظهار کرد: من از شما ملکی نمیخواهم؛ زیرا شما آن املاک را فروختهاید. مثلا ملک شهرک غرب را به آقای «ث» داده اید و سه ملک دیگر را در اختیار یک از ارگانها و یکی دیگر را در اختیار آقای «م» گذاشته اید. من چگونه می توانم به دنبال املاکم بروم و آنها را به نفت بدهم. یکی دیگر از املاکی که به من معرفی کردید ملک امیرآباد است، ملک امیرآباد ملکی است که بانک تجارت نیز از آن طلبکار است.
وی ادامه داد: من خواستار بازگرداندن پولم از سوی مسئولان بانک هستم. آنها مدعی شدند به رغم واریز 442 میلیارد ین ژاپن بابت تامین اجتماعی به حساب این بانک آنها حساب ین ژاپن نداشتند. باید بگویم که بانک مسکن از طریق پیام 999 درخواست گشایش حساب کرده و حساب افتتاح و ابلاغ شد که نامه آن هم موجود است.
وی گفت: مگر میشود پول را بدون حساب به کسی داد. اگر مسئولان بانک مسکن ناراضی بودند وجه را عودت می دادند. وقتی شما وجه را دریافت و آن را قبول کردید و تاییده آن را به سازمان تامین اجتماعی دادید باید پاسخگوی مشتری باشید. شما که نمی توانید پول را از حساب فردی بردارید و بگویید چون تحریم شده ایم دیگر نمی توانیم آن را پس بدهیم. بانک مالزی در تاریخ دی ماه 91 تحریم و به مدت 15 روز بعد سوئیفت آن قطع میشود، در حالی که دستور بانک مسکن برای پرداخت پول 21 فروردین سال 92 بوده است.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی با بیان اینکه چون سوئیفت قطع بود پیام را به صورت ایمیلی فرستاده بودند مدعی شد: گفتند این وجه را به بانک میتسوبیشی ژاپن ارسال کنیم، از طرف دیگر حساب بانک مسکن در آن زمان در بانک میتسوبیشی ژاپن قابل استفاده نبود و این درخواست ها فقط یک نمایش بود. باید بگویم که بانک مسکن این روزها دست پیش گرفته و شکایت بی منطقی را مطرح کرده و می خواهد از این طریق از دیون خود نسبت به شرکت sct و تامین اجتماعی شانه خالی کند. ما به دنبال ضرر رساندن به بانک مسکن نیستیم و بارها اعلام کرده ایم وجه یک میلیارد یورویی سپرده را به من بازگردانند، من آن را قبول می کنم.
بابک زنجانی ادامه داد: از طرف دیگر سازمان تامین اجتماعی چک های خود را می خواهد و مبلغ 4 میلیارد یورو مربوط به سازمان تامین اجتماعی است که از حساب برداشته شده است، در حالیکه تامین اجتماعی به من چیزی نداده که بخواهم به آن بدهکار باشم. بانک مسکن 4 میلیارد یورو را به کسی ندهد و آن را به من بازگرداند تا من نیز چک های این آقایان را بدهم.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی ادامه داد: اگر بانک مسکن در موعد مقرر اقدام نکند تامین اجتماعی با شکایت خود مبلغ 4 میلیارد یورو را از بانک مسکن وصول خواهد کرد و یک میلیارد نیز باید از سوی این بانک به شرکت sct پرداخت شود.
وی با ارائه پیشنهادی ادامه داد: پیشنهاد من این است تفاهم نامه سه جانبه بین بانک مسکن، سازمان تامین اجتماعی و من منعقد شود تا بر اساس آن پول خود را از بانک مسکن پس بگیرم و چک های سازمان تامین اجتماعی را عودت دهم.
بابک زنجانی با بیان اینکه هیچ وقت 138 شرکت از سازمان تامین اجتماعی خریداری نکردم گفت: من اصلا از این آقایان چیزی نگرفته ام نه به صورت مالی و نه اینکه از این شرکت ها بازدید کردم. تفاهم نامهای در تاریخ 91/9/27 یعنی دوازده روز قبل از تحریم شدنم با سازمان تامین اجتماعی منعقد کردم و قرار شد من مبلغ 4 میلیارد یورو به سازمان تامین اجتماعی بدهم و معادل این مبلغ از شرکت های این سازمان را خریداری کنم. در آن تفاهم نامه بیان کردم اگر پول ها به هر دلیل قابل انتقال نباشد موضوع به عهده من است.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی مدعی شد: اگر کسی قصد کلاهبرداری داشته باشد در تفاهمنامه چنین مطلبی را قید نمیکند، ضمن اینکه برنامه امضای تفاهم نامه بوده نه مباینه نامه؛ بنابراین لیست 138 شرکت لیست پیشنهادی به من بوده است. دلیل اصلی اینکه به سازمان تامین اجتماعی رفتم این است که می خواستم شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی را بگیرم و با قشم ایر و شرکت هواپیمایی اونی ایر ترکیه ادغام کنم؛ زیرا شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی شرکتی ضرر ده بوده و این شرکت را چهار بار در روزنامه به مزایده گذاشتند، اما هیچ کس آن را خریداری نکرد.
وی تصریح کرد: وجه این تفاهم نامه به حساب سازمان تامین اجتماعی نزد بانک مسکن واریز و سازمان تامین اجتماعی از این بانک نامه تائید واریز وجه را دریافت کرد. در تفاهم نامه قرار بود یک فقره چک به من بدهند اما من با آقای «ح.ف.ه» صحبت کردم و به او گفتم که تامین اجتماعی نامه تائید را گرفته و چون وضعیت این سازمان مشخص نیست و هر روز با هم دعوا دارند چک وجه واریز شده را دریافت کنند.
بابک زنجانی با بیان اینکه از «ح.ف.ه» خواستم به جای یک فقره چک 5 فقره چک از آنها بگیرم ادامه داد: این کار به این دلیل بود که در روند خرید شرکت ها هر جا که نیاز شد از چک ها استفاده کنیم. این چک ها فقط ضمانت است و به حساب ریالی صادر شده است. سازمان تامین اجتماعی در حساب ریالی خود مبلغ ارزی چک را نوشته و آن را تبدیل به ین ژاپن کرده که این خود به نوعی کلاهبرداری است، اما ما چیزی نگفتیم.
وی ادامه داد: علت اینکه امروز مبلغ تبدیل شده 2 میلیارد بیشتر از رقم تفاهم نامه است به دلیل تفاوت نرخ ریال با ین ژاپن است و شاهد امروز این تفاوت به ده میلیارد هم برسد. همچنین باید بگویم 5 فقره چک نزد من بود و زمانی که تحریم شدم 15 روز تا قطع شدن سوئیفت مهلت داشتم. با وزیر وقت نفت تماس گرفتم که اگر حساب شرکت HK که آن هم نیز تحریم شده بود فعال شود گرفتاری پیش می آید؛ بنابراین به وزیر وقت نفت گفتم 4 میلیارد یورو در تامین اجتماعی اعتبار دارم و از او خواستم با رییس تامین اجتماعی صحبت کند تا از این مبلغ 2 میلیارد یورو به شرکت HK واریز شود و من نیز معادل 2 میلیارد یورو از چک ها را برگردانم.
این متهم پرونده موسوم به فساد نفتی مدعی شد: وزیر وقت نفت با مدیرعامل وقت تامین اجتماعی تماس گرفت و جلسه ای را گذاشتند که قرار شد چک ها را به مقدار 2 میلیارد یورو به وزارت نفت بدهم و وزارت نفت نیز به تامین اجتماعی بدهد تا وی امضاء کند. در این خصوص از رئیس جمهور وقت و بانک مرکزی اجازه گرفته شد تا اینکه مرتضوی این مسخره بازی را در آورد و دستگیر شد.
* ساعت 10:30 رییس شعبه 15 دادگاه انقلاب اعلام تنفس کرد و ادامه دفاعیات متهم ردیف اول به بعد از پایان تنفس موکول شد.
بر اساس این گزارش، تاکنون 9 جلسه برای رسیدگی به اتهامات متهمان پرونده موسوم به فساد نفتی در شعبه 15 دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی برگزار شده که در جلسات اول تا سوم کیفرخواست متهمان ردیف اول، دوم و سوم این پرونده قرائت شد.
در جلسات چهارم تا هفتم بابک زنجانی متهم ردیف اول پرونده موسوم به فساد نفتی به دفاعیات خود پرداخت. در جلسه هشتم دادگاه، وکیل مدافع شرکت HK به قرائت شکایت موکل خود پرداخت و در نهمین جلسه دادگاه، علاوه بر ارائه ادامه دفاعیات متهم ردیف اول، وکیلمدافع بانک مسکن شکایت خود را مطرح کرد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024